22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle Tüm Diş hekimi arkadaşlarımı kutlar, çalışmalarında başarı ve kolaylıklar dilerim.

Hekimlik ve Diş Hekimliği uzun, zor ve pahalı bir eğitim olarak yaşamımızda bir zaman kapsamaktadır. Bu durum bireysel ve aile olarak büyük bir yatırım ve emek demektir.  Ülkemizde ise gittikçe artan sayıdaki Diş Hekimliği ve Tıp fakülteleri ile artan sayıda mezun verilmekte ve ülke gereksinimleri ve geleceğe yönelik bir planlama olmadan bu durum devam ettirilmektedir. Yeterli hasta sayısı, çeşitliliği, yeterli pratik yapma imkânı olup olmadığı veya bu eğitimlerin standardı belirli değildir. Henüz kliniği olmayan Üniversiteler Diş Hekimliği için öğrenci alımına başlamıştır. Bu konuda KKTC Sağlık Bakanlığı ve YÖDAK’ın meslek örgütleri ile iş birliği içinde ülke nüfusu ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak bir planlama içine girmesinin kaçınılmaz bir gereksinim olduğunu düşünmekteyiz. Hekimlik ve Diş Hekimliği eğitiminin kâr amacı gütmeyen kurumlar tarafından verilmesi mesleklerin geleceği açısından önemlidir.

Artan fakülte ve mezun sayısına, gittikçe derinleşen ekonomik kriz dolayısı ile artmış kamusal sağlık hizmeti talebine rağmen, kamu sağlık merkezlerinde Diş Hekimi istihdamı ile ilgili bir artış, kadro artırımı planı maalesef henüz yoktur.  Diş hekimliği tedavisinde kullanılan malzemeler çoğunlukla dövize endeksli olduğu için pahalı bir tedavi olmakta, dar gelirli vatandaşlar için ulaşılması her gün biraz daha da zor hale gelmektedir. Bu konunun çözümü için kamudaki diş hekimi istihdamının artırılması, protez vb. işlemlerin kamuda yapılabilmesi, özeldeki dövize bağlı malzeme ve aletlerin temininde kolaylık veya indirim yapılması için çözümler üretilmesi bu önemli tedaviye erişimi artıracaktır.

Diş hekimliği uygulamaları, özellikle covid pandemisi döneminde enfeksiyon açısından aynen hekimlik gibi yüksek risklidir. Covid ve covid dışı aşıların düzenli yapılması ve tarama testlerinin periyodik tekrarı gereklidir.  Koruyucu malzemelerin temini için de kolay erişim, fiyat istikrarı önlemleri hükümet tarafından alınmalıdır.

Önemli bir diğer konu ise koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında Diş hekimliği taraması, erken tanı ve tedavi programlaması, çocuk diş taramaları yapılması ilerde gerekecek daha zor girişimleri önleyecek ve halk sağlığı açısından kazanım sağlayacaktır.

Diş hekimliği Haftası nedeniyle tüm Diş hekimi arkadaşlarımı kutlar, daha iyi, daha güvenli koşullarda çalışma imkanlarına kavuşmalarını dilerim.

Dr. Yonca Morris

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası